Digital Signage Tarihçesi ve Güncel Uygulamalar

Sektör terimi olarak kullanılan Digital Signage genel anlamda medya içeriklerinin gösterimini yapan sistemlere verilen isimdir. 2000'li yılların başında ivmesini arttırarak internetin yaygınlaşması ile birlikte günümüz halini almıştır.

Basılı metaryellerin yerini hızlıca dijital medyalar almakta, yapımı ve dağıtımı çok hızlı yapılmaktadır. Digital Signage ilk uygulamasını 2008 yılında yaptığımızda windows işletim sistemi ile VLC playlistini oynatarak bu işe başlamıştık. İlk müşterimiz Bimeks hdmi switch'ler ile tüm ekranlarında hızlıca reklam göstermekte ve kampanyalarını yayınlamaktaydı. Gereksinim olarak bilgisayar, hdmi kablo, switch ve ekrana ihtiyaç duyuluyordu. Devamında kamu ve özel kurumlara Kurumsal TV kurma mantığında Digital Signage sistemi ve hizmeti sağlıyorduk.

İlk yazılımımız VLC tabanlı olduğu için, içerik üretim süreci bir dizi işlemden geçiriliyordu. İlk olarak içerik senaryosu oluşturuluyor, sonrasında grafiker içerik ile ilgili çalışıyor, video çevirim sürecinde animasyonlar ekleniyor ve sonuçta içerik yöneticisi tarafından zamanlaması yapılarak sisteme gönderiliyordu. Bu aşamaları yapan bir workflow programı da yazarak günlük en az 50 ayrı içerik üretme hedefiyle çalışıyorduk.

İnternet altyapısı henüz çok iyi olmadığı için video gönderimi ve devreye alınması ayrı bir zorluk çıkarıyordu. Bu aşamada Adobe Flex yardımımıza koştu ve sistemimizi tamamen Adobe Flex altyapısına dönüştürdük. Bu aşamada içerik üretim süreci hızlanmış ve dağıtımı da teknolojisi ile çok kolaylaşmıştı. Böylece kurumlara vadettiğimiz Kurumsal TV'lerini çok iyi besliyor ve sürekli güncel olmalarını sağlıyorduk. Digital Signage başarısının da asıl sebebi buydu, içeriklerin sürekli ve hızlı şekilde değişmesi ile ekranların izleme oranı artmakta ve müşterilerimiz bize daha çok bağlanmaktaydı. İlginç içerikler ile bekleme salonlarının vazgeçilmezi olmuştuk.

Biz yazılımımızı geliştirirken ilk olarak Samsung SSP teknolojisini 2012 yılında sunarak B serisi ekranlarda Magic Info yazılımı ile bir devri kapattı. Artık pc kablo ekran yerine sadece ekran kullanarak tüm içeriklerinizi merkezi yöneterek yayınlayabiliyordunuz. Uzaktan ekrana müdahale ediyor veya ekranda neyin oynadığını görebiliyordunuz. A serisinde sadece kendi yazılımı ile sunduğu bu sistemi ilk Vodafone kullanmış ve şubelerini bu sistem ile devreye almaya başlamıştık. 2014 yılının başında C serisi ekranlarla birlikte Samsung bu özelliğini özel yazılımlara da açtığında dünyada ilk geliştirme yapan ekiplerden biriydik.

Samsung SSP ile PlatPlay yazılımını geliştirmeye başladık. Yine ilk olarak Vodafone olmak üzere daha sonraki süreçte birçok firmaya bu çözümümüzü sağlamaya başladık. Dertlerimiz ve başağrımız olan donanım sorunları birden ortadan kalmıştı. Sadece yazılıma odaklanarak çözümler üretiyor ve sunuyorduk. Samsung'u izleyen diğer rakipleri de LG WebOs platformu ile, Philips de Android ile sunduğu sistemlerle bunu yarışa girdi. Yerli markalarımız da bu sürecin içerisinde yeralmak için Xibo gibi open source Digital Signage yazılımlarını kendilerine göre özelleştirerek sunmaya başladı.

Bunca süre içerisinde Türkiye ve yakın coğrafyada çok sayıda Digital Signage projesinde imzamız oldu. Yalnız yine aklımıza bazı sorular takılıyordu. Yıllar boyunca biz projelerde yoğun çalışırken rakiplerimiz de çoğalarak hem Türkiye'de hem de dünya da bu gelişen sektörde hızlıca büyüyorlardı. Artan rekabet Digital Signage yazılımı ile yapılan bazı projelerin ürünleşme sürecine bizi götürdü.

Artık Digital Signage yazılımı değil de Toplantı odası yazılımı, menuboard, kürsü uygulamaları gibi sektörde daha spesifik sistemlerde uzmanlaşma yoluna gidiyoruz. Digital Signage tarihçesini sorduğunuzda bizim yaptığımız işleri anlatıyoruz. Böylece hangi aşamalardan geçtiğimizi ve şuanda ne durumda olduğumuzu tam olarak anlatabilmiş oluyoruz.

Nerelerde kullanıyoruz?

  • Mağazacılık; Vitrinleri ekranlarla süslemeye devam ediyoruz. Artık vazgeçilmezimiz oldu. Yenilik olarak giyinme kabinlerinde ayna ekranlar geldi. Ayrıca kişi özellikleri tanınarak ona göre içerik gösterimi şu sıralar revaçta. Biz de zaman zaman bu tarz projeler yapıyoruz.
  • Bankalar; Sanırım banka şubelerinin son senelerini yaşıyoruz. Bir sonraki nesil banka şubesi de neymiş diye sorabilir. Ama bu sıra dijitalleşme yarışında bankalar önemli yatırımlar yapmakta. En başarılı olanlardan biri de Garanti, tabii ki bizim de emeğimizle.
  • Sağlık Kurumları; Özellikle poliklinik kapı ekranı çok yaygın kullanılmakta. Hbys entegrasyonu ile hangi doktor hangi odada, kimin sırası geldi bilgileri çok rahatlıkla gösterilebilmekte. Dünya Göz Hastaneleri bu konuda çok önlerde. Oda kapısında doktor değişimini çok hızlı yaptığımız sistemi kullanmaktalar.
  • Kurumsal Firmalar; Bu konuda Allianz firmasını direk söyleyebilirim. Hem üretilen içerikler, hem de toplantı kapı ekranlarını çok dinamik kullanıyorlar. Çalışanlarına sosyal alanlar oluşturup bu alanlarda Digital Signage ekranları ile çok güzel ortamlar sağlıyorlar.
  • Belediyeler; Belediyeler nedense hep birbirleri ile yarışıyorlar. Bu dijital alanda da oluyor. Daha iyi bir web sitesi, akıllı duraklar ve wifi noktaları gibi sosyal projelerde belediyeler dijitalleşme yarışının önündeler.
  • Eğitim; Akıllı tahta tarafında çok hızlı bir süreç yaşadık, bu süreçte eğitim kurumları Digital Signage yatırımı çok yapmadılar. Özellikle özel üniversitler bu konuda yatırım yapmaktalar.
  • Restoranlar; Özellikle dijital menü gösterimi çok hızlı yayıldı. Bazı örnekleri çok amatör olsa da bu konuda çok iyi olan uygulamalar da mevcut. Biz de Dijital Menuboard uygulamamız olan PuzzPi ile sektörde uygulamalar yapmaktayız.
  • Fabrikalarda; Üretim alanlarında üretim datasının gösterimi, sosyal alanlarda mesajların yayınlanması veya eğitim içerikleri ile dolu dolu kullanıyorlar.
  • Alışveriş Merkezleri; Artık bir standart oldu sanırım. Ayrıca AVM'ler için bir gelir kapısı olduğundan bol bol ekranlarla karşılaşıyoruz.

Başka birçok kullanım alanı var. Özellikle değinmek istediklerimi yukarıya yazdım.

Ekranlarda neler gösteriliyor?

  • Reklam, kampanya ve ürün tanıtımları
  • Haber içerikleri
  • Kurum içi haberleşme, doğum günü kutlaması, duyuru ve ilan gösterimleri
  • Hava durumu, yol durumu, uçak iniş kalkış saatleri, finans bilgi gösterimleri
  • Sosyal medya yayınlama
  • Dikkat çekici ilginç bilgler, tarihte bugün gibi içerikler
  • Yol gösterimi
  • Toplantı bilgileri
  • Menü gösterimi
  • Doktor ismi ve hbys bilgisi gösterimleri
  • Üretim ve Sipariş bilgilerinin gösterimi

Bunlar seçtiğim bazı içerikler olup tabii ki bununla sınırlı değil. Artık standart haline gelmiş gösterim şekilleri.

Yeni ne var?

Kişisel bilgilerimiz yapay zekaya sahip sistemler tarafından sürekli işleniyor. Eğer bir cep telefonu alamaya karar vermişseniz ve bu konuda bir araştırma yapıyorsanız caddede yürürken ilgili tüm ekranlarda sizin profilinize uyan telefon reklamları dönmeye başlayacak, mağazaya girerken sizi sanal bir görüntü karşılayarak isteyebileceğiniz modelleri karşılaştırmalı olarak karşınıza çıkaracak. Eğer bir elbise alacaksanız size yakışanı seçecek ve daha önceki tercihlerinize göre yönlendirecek ve hayatınızı kolaylaştıracak diyebiliriz. Defacto sadece deneme yapılan ve siparişin internetten yapıldığı bir mağaza açarak önemli bir adım attı. Biz de ekranlardaki kamera yardımı ile kişi profilini tanıyarak ona göre içerik gösterimi yapan bir uygulamayı devreye aldık.

Donanım tarafında yarış şimdilik panel geliştirme ve hd, 4k, 8k olarak devam etmekte. Digital Signage tarafında daha fazla sensör olan ekranlar ileride standart haline gelecektir diye düşünüyorum.

Genel olarak kendimizden yola çıkarak Digital Signage konularını ele almış olduk. Sabrınız için teşekkür ederim. Sorularınız olursa bize ulaşabilirsiniz.